Hein, Tom, Ik en Adriaan

Hein, Tom, Ik en Adriaan

dinsdag 22 mei 2012

Opkomstdag 20 mei

Afgelopen zondag hadden we weer repetitie in de Isabel kazerne. Mijn verslag staat dit keer ook op de Site van het TKOS. Hieronder te lezen. Ga voor dit blog geen aparte schrijven.

Opkomstdag 20-05-2012


Pierre is tot eind deze maand met vakantie. Niet ver van Vught, dus hij kwam toch naar de repetitie, al was het in zijn vakantie kloffie. Top! Wie offert zijn vakantie nu op voor het TKOS? Hij vroeg mij of ik deze keer verslag kon schrijven over de maandelijkse opkomstdag van ons korps. Dat wil ik best doen, maar dan vanuit mijn standpunt. Dat vond Pierre prima, dus hier komt ie…


Vanmorgen, toen ik in mijn uppie naar Vught ree, regende het een beetje, maar voordat ik bij de Isabel kazerne arriveerde was het al droog en drong de zon al door. Na een bakje thee, dat verdacht veel naar koffie smaakte, verzamelde we ons in de theaterzaal. Voordat we met de muziek begonnen had Chris het een en ander te melden. Hij vroeg ons beter te reageren op de mails die Wim ons stuurt. Hij verzocht ons ook de mails en vooral de datums van geplande optredens beter te lezen en door te geven of je wel of niet kan. Ook vroeg hij ons om de nieuwsbrief op de site goed te lezen. Daar staat ook een hoop informatie in die we moeten weten… Eerlijk gezet heb ik de nieuwsbrief op de site nog nooit gelezen, maar ook ik beloof mijn leven te beteren… Over ons laatste optreden in Vught raakte sommige niet uitgesproken, toen dat ter spraken kwam. Ik was er zelf niet bij, dus kon er niet over mee praten. De gene die er wel waren, vonden dat ze veel te veel moesten lopen en dat zonder eten of drinken! Ook zou de bezetting niet optimaal zijn geweest met als klapper; ‘geen bassen’!! Hierna werd het een ‘welles nietes’ spelletje wat gelukkig door één van ons werd afgekapt, zodat de repetitie, waarvoor we gekomen waren, eindelijk kon beginnen. Het was inmiddels al over half elf.

De repetitie begon met “Graf Waldersee”, of was het nou “Van Heutz-mars”? Ik weet het niet meer, maar onze dirigent werd niet blij van de klanken die we lieten horen… Het klonk een beetje vals, zelfs na het afstemmen… Verkeerde noten? Misschien heeft onze dirigent gelijk en is het toch verstandig om thuis wat meer te oefenen. Vooral voor de mensen die nergens anders blazen dan bij het TKOS. Met eens per maand repetitie red je het echt niet, of we komen geen steek verder. Het zou toch leuk zijn als we interessantere muziek konden spelen dan ‘swinging on the street’ en Californian Beach’. Nummers als ‘Graf Waldersee’, “Van Heutz-mars’ en Limburgse Jagersmars’, hebben echt meer zelfstudie nodig. Onze dirigent liet ook weten dat hij, en hij niet alleen, het er niet mee eens is, dat zomaar iedereen lid van het korps kan worden. Aspirant leden moeten echt een beetje meer kennis hebben dan een half jaartje muziekles. Na drie repetitie kunnen zij en met hulp van de dirigent, beslissen of ze de muziek, die wij willen spelen, aan kunnen of niet…

Na een korte pauze, gingen we weer verder met repeteren. Een aantal marsen werden goed doorgelicht. De bezetting was trouwens niet ideaal. Naast een behoorlijke groep trompetten, een flinke rij schuiven, drie Baritons, twee bassen zat maarliefst één sax!! Arme ik… Maar ik heb me goed staande gehouden, al zeg ik het zelf.

Tijdens de lunch kregen we broodjes met ham, kaas en een lekker kroketje!!! Een tweede bakje thee nam ik maar niet, dat zou de smaak van mijn kroketje wel eens aan kunnen tasten. Gelukkig waren er ook blikjes Cola Light.

Nu dit hapje en drankje werden we buiten verwacht, voor appel. Met Baret, zonder muziek, liepen we over de parkeerplaats heen en weer… Een goede oefening voor het halt houden, recht of links omkeert. Dat ging best aardig, al begreep ik af en toe niet wat de commandant bedoelde. “Rechtsaaacchegtd” is dat nu rechtsom of rechtsomkeert? En linksooofphgty kon ik ook niet helemaal volgen. Het ging dus wel eens fout. Goed dat we dit even oefende, al had ik dit liever meteen met muziek willen doen. Jaap was er niet, misschien was dat wel de reden…

Na het buiten geloop speelde we nog een paar deuntjes binnen. De trommelaars waren inmiddels aangeschoven, zodat we de aanzet van de muziek konden oefenen. Dat ging, volgens mij, al veel beter dan de vorige keer. De helft begreep toen niet wanneer ie moest beginnen.

Even na twee uur reed ik weer in mijn uppie huiswaarts…

Belangrijke punten van deze repetitie:
·         Lees je mail goed en geef zo snel mogelijk door of je er bent, ja of nee. (dit geld voor repetities en optredens)
·         Meer thuis repeteren, zodat we tijdens de repetitie alleen het samen spelen hoeven te oefenen!
·         Nieuwe leden zijn welkom, maar met echte beginners kunnen we niet zoveel mee.

Zo, dit was het dan, volgende keer weer verslag van Pierre.


Meer foto's van deze dag vind je hier.


Groetjes,

Karin Gottlieb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten